Cristian Serafinceanu

Invitatie la Conferinta ASRMN 15 Martie

Posted by: ASRMN Romania Tags: There is no tags | Categories: Noutati

martie
31

Distinși oaspeți și stimați colegi

Mă bucur să constat că ne reîntâlnim astăzi după un an de la sărbătorirea a 20 de ani de la fondarea Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice N Paulescu, pentru un nou moment aniversar: împlinirea a 20 de ani de la deschiderea în cadrul Institutului a Secției de Nefrologie și Dializă. Pentru cei tineri poate părea neobișnuit că marcăm astfel înființarea unei secții medicale, dar cei care au participat, printre care mă număr și eu, înțeleg semnificația specială a acelui moment.

În anul 1994, la 5 ani după revoluție, pacienților cu boală renală diabetică din România li se refuza practic accesul la terapia prin hemodializă, iar dializa peritoneală nu era practicată în nici un centru din țara noastră. Aceste afirmații trebuie înțelese în contextul în care și atunci diabetul zaharat era între primele trei cauze de insuficiență renală în lume, iar astăzi este pe primul loc în acest sumbru clasament, fiind responsabil alături de hipertensiunea arterială de aproximativ 75% dintre aceste cazuri. In această situație, noi medicii din Institutul Paulescu, care aveam ca și astăzi sute de pacienți cu boală renală diabetică în evidență și monitorizare, asistam neputincioși la decesul prematur al acestora prin evenimente cardiovasculare sau în uremie.

Fondarea Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, ca și a primei (și până astăzi singurei) secții de nefrologie și dializă din țară dedicate exclusiv pacienților cu diabet zaharat sunt legate de numele domnului profesor Iulian Mincu, care în acea perioadă a fost ministru al sănătății și a avut un rol decisiv în aceste două momente. În anul 1994 primii pacienți au fost internați în noua secție de nefrologie și în curând primii pacienți cu diabet zaharat din România au fost inițiați pe hemodializă; de asemenea, pentru prima oară în țara noastră s-a introdus și cealaltă metodă de substituție renală, dializa peritoneală, care are o indicație specială pentru pacienții cu diabet zaharat. În același timp, în Centrul de Dializă al Institutului au fost efectuate pentru prima dată în România hemodializa cu dializant bicarbonat și procedeele convective de dializă, respectiv hemodiafiltrarea și hemofiltrarea.

De atunci a fost parcurs un drum lung, presărat cu obstacole, suișuri și coborâșuri. Astăzi sunt cinci medici primari care lucrează în acest departament, toți având dublă specializare de nefrologi și diabetologi și mai mult de 3000 de pacienți cu diabet zaharat au fost inițiați pe dializă în centrul nostru. De asemenea, peste 800 de pacienți cu boală renală diabetică avansată sunt în evidența și monitorizarea noastră ambulatorie, iar în secția de nefrologie sunt internați lunar aproximativ 150 de pacienți . Trebuie menționat de asemenea că departamentul nostru este din datele pe care le avem unul dintre foarte puținele din Europa și chiar din lume care sunt specializate exclusiv pentru diagnosticul și tratamentul pacienților cu boală cronică de rinichi diabetică.

Considerăm că în situația pandemiei actuale de diabet zaharat tip 2, când după estimările Federației Internaționale de Diabet numărul pacienților se apropie în prezent de 400 de milioane pe plan mondial, cel puțin 50 de milioane de oameni prezintă în acest moment o complicație renală mai mult sau mai puțin severă. Având în vedere costurile materiale și umane foarte ridicate ale acestei afecțiuni, este evident că boala cronică de rinichi diabetică reprezintă o enormă problemă de sănătate publică pe plan mondial și același lucru este (sau va fi în curând) valabil și în România. Prin aplicarea pentru populația țării noatre a datelor și procentelor statistice cunoscute, estimăm că în cel mai optimist scenariu este vorba despre aproximativ 150 000 de pacienți români cu boală renală diabetică, dintre care mai puțin de 10% sunt în evidență și monitorizare nefrologică.

Principala dificultate legată de boala renală diabetică este caracterul ei complex multidisciplinar; astfel, diabetul zaharat de lungă durată este dificil de echilibrat metabolic și prin tendința permanentă la deshidratare și acidoză metabolică agravează evoluția bolii renale inclusiv prin injurii renale acute repetate; în același timp boala cronică de rinichi crește riscul de hipoglicemii severe și deci face și mai dificilă echilibrarea metabolică; de asemenea, ambele afecțiuni cronice (diabetul zaharat și boala cronică de rinichi) au în comun o altă complicație redutabilă și anume denutriția proteică (sndromul ”wasting”), care contribuie la creșterea practic exponențială a riscului de mortalitate cardiovasculară. Pentru exemplificare, se poate afirma că riscul de a avea un eveniment cardiovascular major (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau moarte subită) în următorii cinci ani al unui pacient cu boală renală diabetică și denutriție proteică este de aproximativ 30 de ori mai mare comparativ cu o persoană de aceeași vârstă și sex dar clinic sănătoasă.

Scopul declarat al constituirii Asociației pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale, inclusiv al acestei manifestări pe care o desfășurăm astăzi, este tocmai acela de a aduce aceste probleme în atenția colegilor implicați în îngrijirea acestor pacienți, a medicilor care pot diagnostica și trimite acești pacienți la specialiști, dar și a întregii societăți românești. Ne dorim pe de o parte să tragem un semnal de alarmă cu privire la o situație cu potențial exploziv de agravare, iar pe de altă parte suntem pregătiți să derulăm proiecte educaționale pe aceste chestiuni punctuale pentru personalul medical implicat, de la asistentele medicale și până la medicii specialiști care doresc acest lucru.

Scopul nostru final este ameliorarea calității vieții pacienților noștri și în vederea realizării lui va mulțumim pentru prezența dumneavoastră și va invită la

Leave a Reply